Tuomarit

Ylituomari Jyrki Oikarisen ajatuksia tulevasta SM-kokeesta:

Lämmin kiitos kutsusta arvostelemaan Noutajamestaruutta. Olen saanut olla kertaalleen mukana järjestämässä mestaruuskoetta, joten tiedän odottaa arvokasta ja hyvähenkistä tapahtumaa. Nome B-koemuodolla on Suomessa erityinen asema. Se on koemuodoista perinteikkäin ja osallistujamääriltään suurin rodunomainen koemuotomme. Siksi arvostan Noutajamestaruuden koetapahtumana erityisen korkealle ja tuomarille tällainen arvostelutehtävä on varmasti kokemuksena ikimuistoinen. Olen iloinen ja otettu tästä tehtävästä.

Oman noutajaharrastukseni pääpainopiste on selkeästi käytännön metsästyksessä, erityisesti vesilinnustuksessa, joten suosin kokeissa suoraviivaisia, selkeitä metsästystehtäviä, joihin haetaan riittävä haastavuus hyödyntämällä koemaaston erityispiirteitä.

Metsästys heijastuu myös voimakkaasti siihen, että millaisia ominaisuuksia arvostan koirassa. Hyvä metsästysnoutaja on vaivaton passissa ja helposti ohjattavissa. Mutta ennen kaikkea noutajan tulee olla työhaluinen, sitkeä ja tarvittaessa kykenevä ratkaisemaan ongelmia itsenäisesti, ilman ohjaajan tukea.

Odotan syksyn koetta luottavaisin mielin. Olen saanut arvostella useita kertoja Lakeuden Noutajakoirayhdistys ry:n kokeissa ja luotan täysin siihen, että yhdistyksen kokeneet aktiivit ja iso talkooporukka hoitavat järjestelyt hyvin. Kokeen toinen tuomari, Vesa Turunen on minulle entuudestaan hyvinkin tuttu, olemme arvostelleet useita kokeita yhdessä ja tiedän, että yhteistyö Veskun kanssa sujuu vaivattomasti. Koemaastoihin olen tutustunut vasta kartan ja kuvien perusteella, mutta ne vaikuttavat oikein mielenkiintoisilta ja kokeen arvolle sopivilta.

Nähdään Kauhavalla!

Jyrki Oikarinen

Tuomari Vesa Turusen ajatuksia tulevasta SM-kokeesta:

Hei!

Kiitos luottamuksesta Lakeuden Noutajakoirayhdistys ry. sekä kokeen Ylituomari Jyrki Oikarinen Tuomaritoimikuntaa unohtamatta.

On Kunnia päästä arvostelemaan noutajien vuoden tärkeintä tapahtumaa, NOME-B SM koetta yhdessä arvostamani tuomarin kanssa. Olen arvostellut Lakeudella kokeita useita kertoja aikaisemmin jo vuosien ajan ja uskonkin, että kaikki järjestelyt sekä ilmapiiri tulevat olemaan erinomaisia.

Noutaja on jalostettu pudotetun/kuolleen riistan ylös ottoon ja näitä ominaisuuksia myös kokeessa arvostellaan. Tämä ei kuitenkaan estä noutajan käyttöä metsästyksessä niin jäljestävänä koirana, petojen pintapyynnissä tai ajojahdeissa. Tämä monipuolisuus onkin ollut monelle metsästäjälle erittäin tärkeää koiraa valitessa.

Odotan innolla tulevaa noutajien kauden tärkeintä ja arvostetuinta tapahtumaa. Toivon näkeväni saumatonta yhteistyötä noutajan ja ohjaajan välillä, sinnikästä ja periksiantamatonta itsenäistä työskentelyä sekä loistavaa paikallistamiskykyä.

Ja toivon tämän kaiken tapahtuvan hymyssä suin ja häntä heiluen 

-Vesku-