Tuomarit

Kokeen tuomareina toimivat Pasi Majuri (ylituomari) ja Niko Hiltunen.

"Tervehdys noutajaväelle!

Olen Pasi Majuri Lempäälästä Pirkanmaalta. Olen harrastanut pienriistan metsästystä 70-luvun lopulta lähtien ja vuodesta 1997 alkaen tehnyt sitä noutavan koiran kanssa ensimmäisen flatin tultua taloon. Tällä hetkellä perheessämme vaikuttaa kohta 11 v. eläkeläispappaflatti ja 2 nuorempaa käyttölinjaista kultaistanoutajaa.

Pennun oli tarkoitus tulla vain metsästyskäyttöön, mutta kun antoi hyvälle toiminnalle pikkurillin, niin se vei koko miehen. Hyvin nopeasti huomasin olevani aktiivisesti mukana sekä paikallisyhdistyksen että rotujärjestön toiminnassa osallistuen hallituksiin ja toimikuntiin järjestäen kokeita, leirejä ja koulutuksia.

Omien koirien kanssa harrastuspuoli on keskittynyt metsästykseen ja nome-B-kokeisiin. Koulutuksien, kokeiden ja mestaruuksien järjestäminen vei varmasti aikaa pois omilta starteilta, mutta toisaalta kehitti koko ajan sekä omien että erilaisten ja eri rotuisten koirien lukutaitoa erilaisissa metsästyksellisissä tilanteissa.

Lukuisten nykyisten kollegoiden kyselyiden jälkeen jäin harkitsemaan tuomarikoulutukseen hakeutumista ja lopulta se tuntui luonnolliselta jatkumolta toiminnalle tämän yhteisen savotan äärellä. Sain taipumuskokeiden ylituomarioikeudet 2013 ja nome-B:n 2016.

SM-nome on mielestäni vuoden tärkein tapahtuma nome-B-puolella ja arvostan suuresti kutsua tulla sitä arvostelemaan. Olen ollut enempi tai vähempi vastuullisissa tehtävissä järjestämässä SM-tapahtumaa Pirkan ja Mäntän joukoissa kolme kertaa ja tiedän, kuinka paljon tapahtuman onnistunut läpivienti vaatii työtä. Toisaalta tapahtuma kokoaa aina kulloisenkin vuoden parhaimmiston kaikista noutajaroduista samalle lähtöviivalle.

Henkilökohtaisesti arvostan koirassa vahvaa pyrkimystä riistalle ja erinomaista riistanlöytökykyä, jota täydentää koiran toimiminen hyvässä yhteistyössä ohjaajansa kanssa ja odotankin innolla tulevan kesän huippukoirien näkemistä Heinolassa.

Toivon kaikille osallistujille onnea tulevaan koitokseen ja toivottavasti teidän kesän paras suoritus nähdään juuri Heinolassa!

Tapaamisiin Päijät-Hämeessä!

Pasi Majuri"

"Hei! Olen Niko Hiltunen Kuopiosta ja olen harrastanut noutajia jo vuodesta 1992, jolloin hankin ensimmäisen labradorinnoutajani. Koira tuli minulle silloin pelkästään metsästyskäyttöön, mutta jo melko pian pennun saavuttua innostuin myös koetoiminnasta.

Lähdin myös mukaan paikallisen noutajayhdistyksen toimintaan toimien aktiivisesti mukana koejärjestelyissä. Kokeissa käyminen opetti minulle paljon koiranlukutaitoa ja osoitti toki aina sen, millä tasolla koirani on ja mitä voin siltä metsästystilanteissa odottaa.

Tällä hetkellä meillä on kotona kuusi metsästyslinjaista labradoria, joilla metsästämme koko perhe ja kisaamme rodunomaisissa lajeissa. Minulle on itsestään selvää käyttää aina noutavaa koiraa pienriistan metsästyksessä.

Aikanaan hakeuduin tuomarikoulutukseen, sillä halusin omalta osaltani lähteä viemään noutajien koetoimintaa eteenpäin ja taipumuskoetuomarioikeudet sainkin vuonna 2014.

SM-NOME:n merkitys on minulle erittäin tärkeä, sillä olen itse kisannut useamman koirani kanssa ko. kokeessa ja arvostan kokeen korkealle – kauden tärkein koe osallistujille NOME-B puolella.

Tapahtumana SM-koe on myös mukava harrastajien kokoontuminen, olen itse talkoillut kaikissa yhdistyksemme järjestämissä arvokokeissa.

Arvostan näin ollen suuresti kutsua päästä arvostelemaan SM-koetta.

Odotan näkeväni kokeessa kovatasoisia koiria, jotka ovat erinomaisia riistanlöytäjiä ja työskentelevät hyvässä yhteistyössä ohjaajansa kanssa.

Uskon, että tuomarikolleegani kanssa löydämme koeviikonlopun aikana parhaat koirat, jotka palkitaan sunnuntain finaalin jälkeen.

Toivotankin jo tässä vaiheessa kaikille kisaan aikoville onnea matkaan, sitäkin aina hitunen tarvitaan – nähdään Heinolassa!